ITN Assen bouwt mee aan nieuw crematorium Yarden Hoogeveen

Eind 2014 werd er door de gemeente Hoogeveen en Yarden een contract ondertekend. De planning die beiden voor ogen hadden was om te starten met bouwen in 2015 en te openen in 2016.

Het is 2016 en de bouw gaat dit jaar dan toch beginnen, waarbij locatie directeur mevrouw Voortman aangeeft dat ze hopen om  in de zomer al rondleidingen te kunnen gaan geven tijdens de Open Bedrijven Dag (OBD).’ Dan zullen we nog niet operationeel zijn, maar kunnen vast al van alles laten zien, aldus mevrouw Voortman’. Het crematorium en uitvaartcentrum krijgen diverse 24-uurs opbaarkamers, een familiekamer en verzorgingsruimte.  Het ontwerp en de inrichting van het crematorium is van architectenbureau Panoptic. ITN Installatietechniek uit Assen verzorgd hierbij de werktuigbouwkundige – en elektrotechnische installaties.

 

crematorium Yarden hoogeveen

Leerprestaties studenten beter door goede luchtkwaliteit

Studenten presteren beter door een goede luchtkwaliteit

Diverse onderzoeken tonen aan dat een goede luchtkwaliteit binnen een gebouw de leerprestaties tot 23% doet verbeteren en het ziekteverzuim tot 25% doet afnemen. 

Wanneer prestaties van het binnenmilieu verbeteren, verbeteren ook de resultaten van de leerlingen. Hangt het dan ook deels af van het schoolgebouw hoe je presteert, op welk niveau je terecht komt en welke baan je uiteindelijk krijgt? Jazeker! Verse lucht met een laag C02-gehalte is goed voor de concentratie van studenten en dit resulteert weer in betere cijfers. Dit alles zou al genoeg reden moeten zijn voor scholen om het binnenklimaat zo optimaal mogelijk te maken.

De gemeente Amsterdam gaat daarom in 2016 bij 330 scholen het binnenklimaat in kaart brengen.
Door wekelijks te monitoren in een schoolgebouw wordt inzicht verkregen in de luchtkwaliteit per schoolgebouw. Wanneer blijkt dat de luchtkwaliteit niet aansluit op de eisen, zal in een volgende fase de ventilatie waar nodig verbeterd worden. Niet alleen de gemeente Amsterdam is hier mee bezig. De overheid heeft in 2015 gesteld dat alle scholen een advies op maat van de GGD hebben gekregen over ventilatie.

Of jouw schoolgebouw over een goed binnenklimaat beschikt kunnen we zo niet stellen. Hier zal allereerst onderzoek naar gedaan moeten worden. Wanneer wij bezig gaan om de luchtkwaliteit te verbeteren gaan wij niet alleen uit van de algemene uitgangspunten en voorschriften. Elk gebouw is anders, vandaar dat wij bij de installatie altijd rekening houden met het gebouw en de wensen van de gebruiker.

Studieresultaten slechter door slecht binnenklimaat Ventilatie scholen functioneert niet

Zie het artikel: Bron: http://www.co2indicator.nl/documentatie/Leerprestaties.pdf
Krantenartikel: AD, jaargang 167, nummer 77

Het sick building syndroom zorgt voor productiviteitsverlies werknemers

Het sick building syndroom zorgt voor productiviteitsverlies werknemers

Het sick building syndroom zijn een aantal gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door de slechte kwaliteit van de lucht in het gebouw. Zowel werkgevers als werknemers kunnen zelf al veel doen om de kwaliteit van de lucht in het gebouw te verbeteren.

Het sick building syndroom kan leiden tot een aantal gezondheidsklachten als hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, droge ogen, droge huid en een gevoel van duizeligheid. Een benauwde lucht in een gebouw kan leiden tot aantoonbare productiviteitsverlies en verergert allergieën en astma.

Gebrek aan ventilatie of een vervuild ventilatiesysteem is een van de boosdoeners in gebouwen. Andere oorzaken zijn chemische stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, vloerbedekking en verf. Wanneer de lucht binnen te droog of juist te vochtig is, kan dit effect hebben op je welzijn. Luchtvochtigheid die niet volstaat bevordert de groei van bacteriën, schimmels en virussen.

Gebouwen die gebruik maken van systemen voor luchtbehandeling hebben doorgaans een slechtere luchtkwaliteit. Dit komt omdat deze systemen vaak niet goed worden geïnstalleerd en/of onderhouden. De meeste klachten over het binnenklimaat blijken voor te komen in moderne, goed geïsoleerde gebouwen waar geen ramen geopend kunnen worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat in 1/3e van de kantoorgebouwen symptomen van het sick building syndroom voorkomen.

Volgens onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse onderzoekster dr. ir. Philomena Bluyssen van TNO kan een slecht binnenklimaat een bedrijf een productiviteitsverlies opleveren van 3.600 euro per werknemer per jaar. Een goede reden om te investeren in betere luchtkwaliteit, vindt Bluyssen.

Ondanks dat er richtlijnen zijn opgesteld voor een beter binnenklimaat, helpt het enorm wanneer werknemers zelf de luchtkwaliteit kunnen beïnvloeden door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Goed en regelmatig ventileren kan de meeste klachten verhelpen.

Of jouw kantoorgebouw ook last heeft van het sick building syndroom is lastig te zeggen. Hiervoor is de inzet van een gespecialiseerd bedrijf nodig. De symptomen die voorkomen zijn namelijk niet altijd te wijten aan het sick building syndroom. Mensen die veel werkstress ervaren, blijken ook dezelfde symptomen te hebben. Daarom zijn zowel een goed binnenklimaat als een goed sociaal klimaat erg belangrijk voor de productiviteit en het welzijn van de werknemer.

ITN-Beter-klimaatv1

De Trans en ITN Assen in bouwteam

ITN Assen gaat na een intensieve selectieprocedure bij De Trans in Nooitgedacht de complete renovatie van zowel de elektrotechnische als werktuigbouwkundige installaties verzorgen in bouwteam.

Bij de ontwikkeling van het plan en de bepaling van de locaties is er goed gekeken vanuit het oogpunt van de woongroepen. Cliënten van De Trans krijgen 24 uur per dag begeleiding en zorg, die erop gericht is dat zij mee kunnen doen in de samenleving. In het nieuwe centrum worden dagactiviteiten aangeboden.

De oude en versleten woningen en voorzieningen van De Trans, die op diverse locaties in dit deelgebied staan, worden merendeels gesloopt.

De Trans

 

 

ACV Assen kantine renovatie

ITN Assen werkt mee aan de realisatie van de nieuwe kantine bij ACV Assen. De club die bekend is in Assen en omgeving wil graag een nieuwe kantine en heeft via crowdfunding een actie opgezet om zo geld in te zamelen zodat de kantine gerealiseerd kan worden. Want wie wil nou geen sfeervolle, gezellige voetbalkantine? De realisatie zal plaatsvinden in januari 2016.

Meer informatie over ACV Assen, de nieuwe kantine en hoe jij kan mee helpen en kan doneren? Kijk dan gauw op de volgende link van ACV Assen.

 

Kantine renovatie ACV Assen

 

 

ITN Assen werkzaam bij MFA Assen-Oost

ITN Assen heeft heugelijk nieuws voor Assen en omgeving. De nieuwe multifunctionele accommodatie ( MFA ) in Assen-Oost zijn straks vijf partijen samen gehuisvest. In het gebouw komen twee basisscholen, een peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin.De ambitie is om de organisaties binnen het MFA hun eigen identiteit te laten behouden en tegelijkertijd volop mogelijkheden voor ontmoeting genereren. Eind 2015 moet de accommodatie gereed zijn.
mfa assen oost impressie mfa assen oost luchtfoto

 

 

 

 

ITN Assen werkt aan het nieuwe ‘Atlas Theater’ Emmen.

In de gemeente Emmen wordt het nieuwe ‘Atlas Theater’ gebouwd. ITN Assen werkt in opdracht van Waterleiding Maatschappij Drenthe ( WMD ) momenteel druk aan het centraal ketelhuis. ITN Assen werkt zo aan de realisatie van het nieuwe theater. Het theater krijgt twee zalen waarvan een schouwburgzaal met 800 tot 1000 plaatsen en een vlakkevloerzaal met 300 zitplaatsen of 1000 staanplaatsen. Daarnaast komen er verschillende congresfaciliteiten, meerdere horecavoorzieningen zoals een themarestaurant, een theatercafé en een a la carte restaurant op de eerste verdieping. Ook de kantoren voor het personeel van het dierenpark komen in dit gebouw.

De officiële naam van het theater wordt op 12 september 2015 bekend gemaakt. De oplevering van het gehele gebouw vindt plaats op 1 juni 2016, vanaf eind maart kan het al wel gebruikt worden als entree van de nieuwe dierentuin ´Wildlands.´Het theater opent haar deuren in oktober 2016.

Wereld van Ontmoeting Emmen

 

 

 

 

 

 

 

 

ITN Assen sponsort Yarden & Amref Flying Docters

Op 5, 12, en 26 september 2015 organiseert Yarden een sponsorloop waar alle medewerkers, vrijwilligers, franchisenemers en hun gezinsleden aan mee kunnen doen. De start steeds zal plaatsvinden op een andere Yarden-locatie. Het doel daarbij is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Amref Flying Docters. ITN Assen steunt deze sponsorloop en wenst daarbij alle deelnemers veel succes en plezier tijdens deze loop.

Wanneer en waar?
•zaterdag 5 september: Uitvaartcentrum en Crematorium Reestborgh in Meppel
•zaterdag 12 september: Crematorium Haarlem in Haarlem
•zaterdag 26 september: Crematorium Slingerbos in Ede

Wat doet Amref Flying doctors?
Amref Flying Doctors werkt aan een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika. Want wie gezond is, kan beter in zijn levensonderhoud voorzien en ontsnappen aan armoede. Amref richt zich daarbij op de opleiding van lokale mensen en op de bestrijding van ziektes.

Voor meer informatie over Amref en wat zij doen: http://www.amref.nl
Voor meer informatie over Yarden kijk dan op: https://www.yarden.nl/

 

sponsorloop yarden1

Van Swinderenhuys gereed voor Academisch jaar RUG

In opdracht van de facilitaire afdeling van de RUG is ITN Assen bezig de ´Glazenzaal ´ in het Van Swinderenhuys te voorzien van een nieuwe luchtbehandeling- en regeltechnische installatie. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd tijdens de zomervakantie met als deadline oplevering voor opening van het academisch jaar.

Oude foto Van Swinderenhuys-7dc1-4ff8-aaca-ddf133fc632d

ITN Scoort grote opdracht bij RUG!

ITN gaat in combinatie met BAM Techniek de klimaatinstallatie van de Universiteitsbibliotheek van de RUG in Groningen renoveren.

Mede naar aanleiding van het geslaagde project om de 4e verdieping te voorzien van het Bauer klimaatsysteem (Klik hier voor het artikel) heeft BAM Techniek, met als co-partner ITN Assen, deze opdracht gescoord.

In navolging daarvan zal het gehele pand worden voorzien van het Bauersysteem.

UB Ontwerp schets 2014

 

Zie ook het (voor)ontwerp voor een impressie van de renovatie:

Masterplan renovatie universiteit groningen

Hoe gaat het worden?

 

 

 

 

ITN ASSEN Lanceert nieuwe site!

Na een paar maanden hard werken aan de nieuwe site is dit het eindresultaat…
Met dank aan WebZet voor de goede samenwerking en begeleiding om zo met een prachtige site online te gaan!!![headline][/headline]

webzet_Logo

 

ITN alweer 40 jaar

ITN-logo-40jaarHet is een feit ITN Installatietechniek is alweer 40 jaar jong!!!

Ook na 40 jaar blijven wij als ITN voor onze klanten werken aan 100% tevredenheid.

 

Overal een prettig Klimaat!

Bedrijf uit Assen demonstreert Duits klimaatsysteem

Leeuwarder Courant

Dagblad van het Noorden 4 april 2012

Door Rutger van der Meij
 

Goutum Okee, het is niet de eerste in Nederland. Ergens onder de rivieren zit al een fitnessbedrijf aan de Bauer’, meldt de importeur. Maar die geeft er liever geen ruchtbaarheid aan.
Zonde, vindt Cor Tulp van ITN Installatietechniek in Assen. Waarom zo’n puike vinding niet wereldkundig maken? Dat doet hij deze dinsdag-ochtend dus wel. Hij installeerde het klimaatsysteem van de Duitse firma Bauer in de aula van het crematorium in Goutum. Vandaag mag iedereen daar kijken hoe het werkt.
Tulp kwam twee jaar geleden met het klimaatbedrijf uit München in aanraking. Genoemd naar een meneer, vertelt hij, “die zich in de bergen afvroeg waarom boven de zon scheen terwijl het beneden in het dal regende”.
Had alles te maken met hoge en warme lucht. Het werd de basis voor een nieuw ventilatiesysteem dat in Europa inmiddels in ruim 700 gebouwen is toegepast.
Een ‘normaal’ klimaatsysteem, zegt Tulp, voert met relatief grote snelheid nieuwe lucht aan, waardoor stroming ontstaat. Warme lucht stijgt naar het plafond. “Zo krijg je koude voeten en een warm hoofd. ” Bij ‘Bauer’ wordt de druk in de hele ruimte iets verhoogd tot een constante waarde. Nieuwe lucht komt er langzaam, in steeds kleine hoeveelheden bij. Zo ontstaat ‘chaos’ doordat de ‘luchtmoleculen gaan botsten’ en krijgt de gehele ruimte dezelfde gevoels-temperatuur. Dat roept om bewijs. De installateur drukt op een knopje en een forse witte rookwolk stijgt op naar het hoge plafond van de aula. “Die rook maakt de lucht-stroom zichtbaar. Normaal zou het, net als warme lucht, bovenin blijven hangen. Maar kijk. “Inderdaad, door het Bauer-systeem daalt de wolk en verspreidt zich over de gasten. Na vijf minuten is het ook achterin de zaal flink mistig. “Hiermee creëer je in de eerste plaats meer comfort voor de gebruikers.” Maar ‘een leuk neveneffect’ is dat het verbruik voor gas en elektra met mogelijk tientallen procenten afneemt. “Bij de ramen ontstaat een soort wand van stilstaande lucht, waardoor er geen warmte ontsnapt.” Het Bauer-systeem meet met sensoren continu de temperatuur van de CO2-uitstoot en past de luchttoevoer zo nodig aan. Daar zit een flink ict-pakketje achter, waar de toehoorders best huiverig voor zijn. Want wie begrijpt hoe de benodigde software moet worden geprogrammeerd? “Die kennis hebben wij ook niet, maar kunnen we inkopen. Waarom weten hoe het precies werkt? Als het maar werkt.”

BAOPT