Overal een prettig Klimaat!

Bedrijf uit Assen demonstreert Duits klimaatsysteem

Leeuwarder Courant

Dagblad van het Noorden 4 april 2012

Door Rutger van der Meij
 

Goutum Okee, het is niet de eerste in Nederland. Ergens onder de rivieren zit al een fitnessbedrijf aan de Bauer’, meldt de importeur. Maar die geeft er liever geen ruchtbaarheid aan.
Zonde, vindt Cor Tulp van ITN Installatietechniek in Assen. Waarom zo’n puike vinding niet wereldkundig maken? Dat doet hij deze dinsdag-ochtend dus wel. Hij installeerde het klimaatsysteem van de Duitse firma Bauer in de aula van het crematorium in Goutum. Vandaag mag iedereen daar kijken hoe het werkt.
Tulp kwam twee jaar geleden met het klimaatbedrijf uit München in aanraking. Genoemd naar een meneer, vertelt hij, “die zich in de bergen afvroeg waarom boven de zon scheen terwijl het beneden in het dal regende”.
Had alles te maken met hoge en warme lucht. Het werd de basis voor een nieuw ventilatiesysteem dat in Europa inmiddels in ruim 700 gebouwen is toegepast.
Een ‘normaal’ klimaatsysteem, zegt Tulp, voert met relatief grote snelheid nieuwe lucht aan, waardoor stroming ontstaat. Warme lucht stijgt naar het plafond. “Zo krijg je koude voeten en een warm hoofd. ” Bij ‘Bauer’ wordt de druk in de hele ruimte iets verhoogd tot een constante waarde. Nieuwe lucht komt er langzaam, in steeds kleine hoeveelheden bij. Zo ontstaat ‘chaos’ doordat de ‘luchtmoleculen gaan botsten’ en krijgt de gehele ruimte dezelfde gevoels-temperatuur. Dat roept om bewijs. De installateur drukt op een knopje en een forse witte rookwolk stijgt op naar het hoge plafond van de aula. “Die rook maakt de lucht-stroom zichtbaar. Normaal zou het, net als warme lucht, bovenin blijven hangen. Maar kijk. “Inderdaad, door het Bauer-systeem daalt de wolk en verspreidt zich over de gasten. Na vijf minuten is het ook achterin de zaal flink mistig. “Hiermee creëer je in de eerste plaats meer comfort voor de gebruikers.” Maar ‘een leuk neveneffect’ is dat het verbruik voor gas en elektra met mogelijk tientallen procenten afneemt. “Bij de ramen ontstaat een soort wand van stilstaande lucht, waardoor er geen warmte ontsnapt.” Het Bauer-systeem meet met sensoren continu de temperatuur van de CO2-uitstoot en past de luchttoevoer zo nodig aan. Daar zit een flink ict-pakketje achter, waar de toehoorders best huiverig voor zijn. Want wie begrijpt hoe de benodigde software moet worden geprogrammeerd? “Die kennis hebben wij ook niet, maar kunnen we inkopen. Waarom weten hoe het precies werkt? Als het maar werkt.”

BAOPT